Maanzaad

Maanzaad wordt in veel verschillende gerechten gebruikt en kent verschillende soorten. In Europa wordt maandzaad weer anders gebruikt dan in bijvoorbeeld India.

Wat is maanzaad

Blauw, zwart of wit maandzaad is de naam voor het zaad uit de maanbol van de slaapbol. Voor het telen worden rassen gebruikt waarbij een laag gehalte aan opiaten aanwezig is. De bol, de maanbol, gaat zich vormen na de bloei uit het vruchtbeginsel van de bloem. Zodra het zaad rijp is ontstaan er poriën onder een hoedje. Het droge zaad wordt uit de bol gegooid als de steel door de wind wordt bewogen. Maanzaad lijkt op het eerste oog ontzettend veel op buskruit.

Gebruik van maanzaad

Bij bakkers wordt maanzaad veel gebruikt bij het maken van brood en broodjes. Het zaad wordt in de deeg gestopt of erover heen gestrooid. In Europa wordt maanzaad toegevoegd aan brood, gebak en  patisserie vullingen en dat is weer anders dan in India. De zaden kunnen gemalen worden in gebak of uitstrooien boven op de broodjes. In India wordt maanzaad of blauwmaanzaad gebruikt als middel om sauzen te verdikken. Daarentegen zijn het de Japanners die hun gerechten kruiden met dit zaad

Voedingswaarde

Dit zaad bevat veel eiwitten en vetten, voornamelijk onverzadigde vetten. Daarnaast bevat het heel weinig suikers. Het voordeel aan dit zaad is dat het voor veel verschillende doeleinden gebruikt kan worden.

Maanzaad bevat sporen van de actieve stoffen die in de opiaten zitten maar kan veilig gegeten worden. Hierdoor is het absoluut geen gevaarlijke stof.

Verkoop

Maanzaad wordt in Nederland erg goed verkocht en de meest populaire in Nederland is het blauwe zaad net als sesamzaad. Het witte zaad komt uit Azië en wordt voornamelijk gebruikt in Indische curry’s. Mede door het multiculturele Nederland zijn alle verschillende soorten mateloos populair. Wit maanzaad wordt voornamelijk verkocht in speciaalzaken.